Kraków słynie z kawiarni, przez wielu uznawany jest nawet za „kawiarnianą stolicę Polski”. W Kraków Story chcemy, aby ta reputacja była podtrzymana i silniejsza niż do tej pory. Dlatego w imieniu Filipa Bartelaka, kuratora sekcji kawa w Kraków Story zapraszamy na cupping krakowskich palarni kawy. Podczas spotkania zostaną zaprezentowane kawy z trzech krakowskich palarni rzemieślniczych. Cupping odbędzie się 16 lipca w Kraków Story w Pawilonie Wyspiańskiego od godz. 11.00 do 14.00.

Wiele osób uważa, że najlepsza kawa pochodzi z Włoch… Niewiele jednak ma świadomość, że kawa we Włoszech nie rośnie i surowiec jest sprowadzany do Italii z odległych krajów leżących między zwrotnikami Raka i Koziorożca. Surowiec ten wysyłany jest w kontenerach, które następnie są rozpakowywane, a worki z zieloną kawą przesyłane są do palarni, gdzie kawa jest wypalana. Do palarni we Włoszech, ale także i u nas – w Polsce! – podkreśla Filip Bartelak.

Zachłyśnięci smakami zachodu często nie zauważamy, że pod nosem mamy wspaniałą jakość. Polacy w „świecie kawy” stoją bardzo mocno – mamy mistrzów świata baristów, mamy sędziów sensorycznych i głównych, którzy oceniają najlepsze kawy i baristów na świecie, mamy wspaniałych specjalistów pracujących za barami w całej Polsce i w końcu mamy doskonałe (często przewyższające jakością te z innych części Europy) palarnie kawy. W samych okolicach Krakowa naliczyliśmy ich ponad 16! Czy ktoś w ogóle się tego spodziewał? – dodaje Bartelak, kurator sekcji kawa w Kraków Story.

Cup tasting to rodzaj techniki używanej przez sensoryków w celu oceny rodzaju oraz jakości zarówno zapachu, jak i smaku naparu z palonych ziaren kawowca. Wydarzenie „cupping krakowskich palarni kawy” będzie przedstawieniem 3 palarni, ich kaw oraz różnic, jakie są pomiędzy nimi. W pierwszej części poznamy procedurę cuppingu – co to jest, jak się go przeprowadza, do czego służy. Następnie palarnie będą miały czas na przedstawienie swojej działalności oraz kaw, które oferują. Po prezentacji nastąpi część praktyczna. Każdy z przybyłych będzie mógł spróbować kaw i wybrać najlepszą dla siebie.

Spotkanie poprowadzi Filip Bartelak, kurator sekcji kawa w Kraków Story, m.in. certyfikowany sędzia sensoryczny oraz sędzia międzynarodowych konkursów dla baristów i Mistrzostw Świata Baristów. Podczas cuppingu zaprezentowane zostaną kawy z trzech krakowskich palarni: Coffee Proficiency – palarni kawy specialty, czyli kawy o najwyższej, niepodlegającej kompromisom jakości, Roastains –  palarni specjalizującej się w kawach single origin, czyli kawach jednorodnych – pochodzących z jednego miejsca na ziemi (jeden kraj, jeden region, jedna plantacja) oraz Karma Coffee Roaster, palarni prowadzonej przez Martę Hausner i Bartka Kozinę, którzy rozwijają pasję do kawy uprawianej według poszanowania zasad sprawiedliwego handlu i zrównoważonych upraw. Podczas cuppingu zostaną zaprezentowane kawy z różnych zakątków świata, takich jak Kenia, Rwanda, Kostaryka, Etiopia, Gwatemala. Wszystkie z nich będą również dostępne w sprzedaży.

 

Cupping krakowskich palarni kawy

16 lipca 2023, godz. 11.00-14.00

Kraków Story, pl. Wszystkich Świętych 2

Wstęp wolny