15 października 2023 roku w Kraków Story odbędzie się wydarzenie, podczas którego będzie można spróbować kaw z dwóch krakowskich palarni: Krakowskiej Palarni Kawy oraz BeMyBeans. Na zaproszenie kuratora sekcji Kawa w Kraków Story, Filipa Bartelaka, wybrane krakowskie palarnie opowiedzą o swojej historii i zaprezentują po 3 wybrane kawy. 

 

 

Cupping to rodzaj degustacji kawy, podczas której uczestnicy oceniają smak i aromat kawy. Jest to ważna część procesu produkcji kawy, ponieważ pozwala na ocenę jakości kawy i dostosowanie jej do potrzeb konsumentów. W wydarzeniu „Cupping krakowskich palarni kawy” uczestnicy będą mieli okazję spróbować kaw z trzech różnych palarni i porównać jej smak i aromat. Jest to świetna okazja do poznania różnorodności kaw wypalanych w Krakowie i porównania ich z innymi kawami z Polski i całego świata.

Podczas cuppingu będzie można spróbować kawy z BeMyBeans. To palarnia z showroomem na krakowskim Zabłociu, gdzie od 2019 roku właściciele wcielają w życie zasadę good coffee comes with good people. Jak sami również podkreślają, w kwestii kawy są niezwykle wymagający, stawiając na jakość speciality i nieustannie poszukując nowych smaków. Choć ich ziarna pochodzą z odległych zakątków świata, a z kawą jeżdżą po całej Polsce, to oni sami pozostali lokalni.

Podczas cuppingu będzie można również spróbować tego, co oferuje Krakowska Palarnia Kawy. Wierni tradycyjnym metodom wypalania, wciąż poszukują odpowiednich plantacji ziaren kawowca, do stworzenia unikalnej receptury wypalania. W ich ofercie można znaleźć kawy jednorodne oraz mieszanki kawowe w różnorodnych kombinacjach.

Uczestnicy cuppingu będą mieli okazję nie tylko spróbować kaw z dwóch różnych palarni i porównać jej smak i aromat, ale także posłuchać mini wykładu kuratora Filipa Bartelaka o procesie powstawania najlepszej jakości kawy.


Program wydarzenia:

  • 12:00 – 12:30: Wstępna część teoretyczna – poznanie procedury cuppingu
  • 12:30 – 13:00: Prezentacja krakowskich palarni kawy
  • 13:00 – 14:00: Część degustacyjna