• Jedyna taka restauracja. Nie wejdziesz tu z ulicy
  • Obsługa nie nadąża odbierać telefonów. Kraków pęka z dumy
  • Kaszanka, czereśnie i pomidory. Gdzie znajduje się najlepsza restauracja w Polsce? 

 

O Bottiglieria 1881 i jej szefie Przemku Klimie zrobiło się głośno w 2020 roku, gdy jako pierwsza krakowska restauracja otrzymali gwiazdkę Michelin. W czerwcu tego roku ponownie znaleźli się na czołówkach mediów, jako najbardziej utytułowana restauracja w Polsce z dwiema gwiazdkami Michelin na koncie.

Kim jest zdobywca najbardziej prestiżowego kulinarnego wyróżnienia? Przemek Klima w kuchni stawia na lokalność, autentyczność, tradycyjne polskie produkty. Jego dania zaskakują oryginalnymi połączeniami i wyrafinowaną prostotą.  Klima rzadko zgadza się na wywiady przed kamerą, wyjątek zrobił dla ekipy PLAY KRAKÓW realizującej cykl PLAY KUCHNIA. W obszernej rozmowie opowiada o filozofii, którą kieruje się w pracy, odrębności polskiej kuchni i Krakowie, do którego wrócił po latach.

 

Jestem bardzo zadowolony, że tworzymy tę historię w moim Krakowie, który jest tak nieobliczalny, jeśli chodzi o gastronomię. I też nieodkryty. Przyjeżdżając tu 3-4 lata temu mówiłem, że to jest taki Dziki Zachód – mamy świetne restauracje, piękne zaplecze, blisko góry, lasy, rzeka, mamy produkt najwyższej klasy.

Zdaniem Klimy kuchnia zaczyna się od pola, a zadaniem kucharza jest pokazanie zapomnianych produktów w taki sposób, aby były jak najmniej przetworzone, takie, jakie są w środowisku naturalnym – Trzeba złapać ten produkt, wydobyć go i wydać na talerzu jak najbardziej prawdziwie. Bo jedzenie łączy ludzi i pokazuje prawdziwość.

Pierwsza gwiazdka była dla Przemka Klimy i jego zespołu zaskoczeniem.

Były emocje, śmiechy, szał… Niesamowicie, nikt się tego nie spodziewał, nikt o nas nie myślał w tej kategorii, a tu takie wydarzenie. Naprawdę fajnie być pierwszym, ale nie był to mój cel. Ja po prostu chciałem być dobrym szefem kuchni, prowadzić świetny zespół i cieszyć się z tego, jak pracuję, co robię, jak się spełniam. Ta nagroda przyszła nie przez szczęście, tylko ciężką pracę całego zespołu i moją. Każda osoba – począwszy od kuchni, sali, zmywaka i dostawcy – jest bardzo ważna. Bez tej ekipy jestem tylko szefem kuchni. Razem tworzymy wielki kolektyw, drużynę, która może zdobywać duże gwiazdki…

Rozmowa będzie dostępna na miejskiej platformie PLAY KRAKÓW (playkrakow.com) od południa w piątek 30 czerwca. Z Przemkiem Klimą rozmawia Bartosz Wilczyński, dziennikarz kulinarny, podcaster, twórca pierwszego w Polsce podcastu winiarsko-kulinarnego „Radio Kulinarne”.

Cykl PLAY KUCHNIA opowiada o ludziach i miejscach tworzących kulinarną panoramę Krakowa.  Wpisuje się w ten sposób w nową opowieść o mieście, zgodnie ze strategią komunikacji marki miasta.