Zapraszamy na Niedzielne Story, czyli kolejną odsłonę cyklu spotkań odbywających się w Pawilonie Wyspiańskiego. 16 kwietnia o godz. 11:00 w Kraków Story odbędą się warsztaty, na których opowiemy Wam o wosku pszczelim, wspólnie przygotujemy świece. Podczas warsztatów nie zabraknie także rozmowy o miodzie połączonej z degustacją płynnego złota z lokalnej pasieki Morawskich. Warsztaty prowadzone będą przez właścicieli pasieki, a zaprasza na nie Agnieszka Sendor, kuratorka sekcji smak w Kraków Story. 

 

Kolejne warsztaty w Kraków Story tym razem skupią się na tajemnicach związanych z płynnym złotem, czyli miodem, ale także z pszczelim woskiem. Już 16 kwietnia w Kraków Story w Pawilonie Wyspiańskiego uchylimy rąbka tajemnicy, jak powstaje wosk pszczeli, jakie ma właściwości zdrowotne i dlaczego dawniej był droższy od miodu?

Opowiemy również, dlaczego powinno się używać świec z naturalnych surowców oraz pokażemy jak własnoręcznie zrobić świecę z wosku czy prosty naturalny balsam do ust z oliwy z oliwek i wosku pszczelego. Podczas warsztatów każdy z uczestników przygotuje swoje tealighty z wosku pszczelego oraz świecę z naturalnej węzy pszczelej. Warsztaty „Miód i wosk” poprowadzą najlepsi specjaliści w swojej dziedzinie, czyli Lidia i Mateusz Morawscy, którzy – aby nie być gołosłownym – przygotują również degustację 3 naturalnych miodów pszczelich i 2 miodów z dodatkiem liofilizowanych owoców.

Miody Morawskich to rodzinna pasieka z krakowskimi korzeniami, tworzona przez nich z sercem i pasją – ich miłość i wiedzę czuć w każdej łyżeczce miodu. Oboje mają wykształcenie medyczne i są specjalistami w swojej dziedzinie – autorami Wielkiej Encyklopedii Pszczelarstwa” i jednymi z nielicznych pszczelarzy w Polsce, którzy zdecydowali się produkować miody ekologiczne. Wierzą, że dobry miód pochodzi od pszczół otoczonych troskliwą opieką, z ekologicznych terenów i spod profesjonalnych rąk. A my nie możemy się z nimi nie zgodzić.  Ich spadź, tak charakterystyczna dla naszego regionu, pachnie lasem i rosą po deszczu, a smakiem przywodzi mi na myśl wakacje na wsi i świeżą pajdę chleba oblaną miodem. Miło, że mamy Miody Morawskich tak blisko Krakowa! dodaje Aga Sendor, kuratorka sekcji smak w Kraków Story.

Na zdecydowanie najsłodsze z dotychczasowych warsztatów w ramach „Niedzielnego Story” zapraszamy 16 kwietnia o godz. 11.00. Wstęp na warsztaty jest biletowany. Bilety w cenie 40 zł będą dostępne w Kraków Story w Pawilonie Wyspiańskiego przy placu Wszystkich Świętych 2 od czwartku od godziny 10.00.