Po serii świątecznych warsztatów Kraków Story zaprasza na kolejne. Zaczynamy Niedzielne Story – nowy cykl spotkań warsztatowych odbywających się w Pawilonie Wyspiańskiego. Już 29 stycznia Agnieszka Sendor, kuratorka sekcji SMAK zaprasza na pierwsze warsztaty kulinarne w Kraków Story. Odbędą się 29 stycznia w Pawilonie Wyspiańskiego przy pl. Wszystkich Świętych 2 o godz. 11:00. Tym razem bohaterów będzie trzech: Kasia Pilitowska, Bart Suder: szefowie kuchni Hummus Amamamusi oraz właśnie hummus, jedna z największych kulinarnych gwiazd bliskiego wschodu. Wydarzenie jest bezpłatne, a od 23 stycznia będzie się można na nie zapisywać. 

O tym, że Kraków i Małopolska to nie tylko obwarzanek wie Agnieszka Sendor, kuratorka sekcji kulinaria w Kraków Story.  – Dziedzictwo naszego regionu jest niezwykłe i wyróżnia się na tle innych nie tylko historią, ale i przede wszystkim swoją różnorodnością oraz bogactwem. Możemy pochwalić się 15 produktami regionalnymi zarejestrowanymi przez UE czy ponad 200 produktami tradycyjnymi wpisanymi na ministerialną listę produktów. Obwarzanek, jabłka łąckie, suska sechlońska, kiełbasa piasczańska czy oscypek to produkty które nieodzownie wpisane są w kulinarną tradycję Krakowa i Małopolski. Ale to nie wszystko – będziemy szukać nowych smaków, inspiracji i producentów, czyli mieszkańców naszego regionu, którzy wytwarzają i nierzadko odtwarzają dawne receptury nadając im niekonwencjonalne formy – podkreśla Aga Sendor, która na pierwsze tegoroczne warsztaty w Kraków Story zaprosiła słynnych krakowskich twórców hummusu.

Kasia Pilitowska i Bart Suder to właściciele i szefowie kuchni w hummusiji Hummus Amamamusi. Tam, w sercu krakowskiego Kazimierza podają śniadania inspirowane kuchnia bliskowschodnią i żydowską przez cały dzień i przepyszny hummus w kilkunastu smakach. Jak sami twierdzą, to nie tylko restauracja, to dzielnicowy klub i wylęgarnia miejskich ruchów obywatelskich. Angażują się w sprawy lokalne, wspierają dzielnicowe małe biznesy, organizują zbiórki, podpisy, składają projekty w Budżecie Obywatelskim, a kiedy wybuchła wojna na Ukrainie powołali do życia inicjatywę Zupa dla Ukrainy, wspierając jedzeniem uchodźców. Przede wszystkim jednak od 2012 roku robią hummus, o którym krążą niezwykle smaczne miejskie legendy. Już na warsztatach w Kraków Story 29 stycznia uchylą rąbka tajemnicy na temat ich hummusu przygotowywanego w oparciu o lokalne produkty.

Kasia i Bart od kilku lat prowadzą warsztaty robienia hummusu, zarówno takiego w wersji klasycznej, jak  i przekąsek wegetariańskich i wegańskich. Są nieskomplikowane, tak, aby uczestnicy, którzy są na różnym poziomie wtajemniczenia kulinarnego, mogli z nich w przyszłości skorzystać, a przy okazji dobrze się bawić.

Warsztaty odbędą się 29 stycznia w Kraków Story w Pawilonie Wyspiańskiego przy pl. Wszystkich Świętych 2 o godz. 11:00. Wydarzenie jest bezpłatne, a 23 stycznia ruszy dystrybucja wejściówek na wydarzenie.  Na wszystkie wydarzenia do Kraków Story zapraszają miasto Kraków i Kraków5020.

Kraków Story to miejsce spotkań z lokalną kulturą – concept store w Pawilonie Wyspiańskiego. Od grudnia 2022 r. w Pawilonie Wyspiańskiego lokalni twórcy, artyści, projektanci i autorzy prezentują swoje dzieła. Na odwiedzających mieszkańców i turystów czekają nie tylko regionalne kulinaria, rzemiosło, moda, sztuka, rękodzieło, oferta literacka i muzyczna, ale także liczne warsztaty i spotkania z ciekawymi postaciami. To tutaj, w jednym miejscu, w centrum Krakowa, można zdobyć wszystkie informacje o mieście oraz odkryć ludzi, którzy tworzą współczesny Kraków. Kraków Story otwarte jest codziennie, od godz. 11.00 do 19.00. Można przyjść pooglądać, posłuchać, poczytać i zabrać cząstkę Krakowa do swojego domu. Do Kraków Story zapraszają miasto Kraków i Kraków5020.